Falsk information från SVT Nyheter om antal döda i pandemin

Nyhetsrubrik på SVT.se den 21 juli 2021

I massmedia har man under det gångna året gång på gång sett siffran över personer som sägs ha avlidit ”av covid-19” eller ”med covid-19” osv. Det siffran egentligen visar är antalet personer som avlidit inom 30 dagar från ett positivt PCR-test.

Det finns flera saker som gör att man kan vara säker på att siffran, i detta fallet 14 651, är missvisande. Här är några anledningar:

Slutsats

Mellan år 2000 – 2020 dog årligen i snitt 9 687 personer/miljon invånare.

Under 2020 dog 9 454 personer/miljon.

SVT Nyheter har kontinuerligt under året presenterat hur många personer som dött inom 30 dagar från ett positivt PCR-test. Ibland har man skrivit ”döda med” vilket är mer korrekt, men även det missvisande med tanke på att PCR-testet kan visa positivt även om personen tillfrisknat. Många gånger har dock formuleringen varit ännu mer missvisande, som i exemplet ovan.

CheckFact.org anser att fokuset på hur många som avlidit inom 30 dagar från positivt PCR-test är gravt missvisande och har bidragit till en obefogad rädsla hos många människor i Sverige gentemot SARS-Cov-2-viruset (”coronaviruset”). Därför ger vi SVT:s rapportering av ”döda i pandemin” etiketten ”delvis falsk information”.

0 0 röster
Betygsätt inlägget
Prenumerera
Meddela mig vid
guest
0 Kommentarer
Feedback mitt i texten
Visa alla kommentarer