“Optimerad och reviderad” PCR-testmetod används i Sverige för diagnostisering av Covid-19 – enligt Folkhälsomyndigheten

Med anledning av den ifrågasatta tillförlitligheten kring PCR-tekniken som används för diagnostisering av Covid-19 i Sverige och runt om i världen, så har FactCheck.org ställt frågor till Folkhälsomyndigheten.

Som vi tidigare rapporterat så hade Folkhälsomyndigheten tidigare en text på sin hemsida där de nämnde en studie där ett antal forskare hårt kritiserade Corman och Drostens RT-PCR-test.

När CheckFact.org ställde frågor till Folkhälsomyndigheten om kritiken svarade den 24 maj 2021 att myndigheten höll på att “se över den frågan”.

Kort därefter togs alltså texten bort från hemsidan och vid ny fråga till myndigheten fick vi nu i stället svaret att “metoden som Corman Drosten et al publicerade används inte i sin ursprungliga version i Sverige”.

Metoden som Corman Drosten et al publicerade används inte i sin ursprungliga version i Sverige. Folkhälsomyndigheten har reviderad och optimerad metoden och informerat de klinisk mikrobiologiska laboratorierna om det.

Mejlsvar från Folkhälsomyndigheten 28 juli 2021

Myndigheten svängde alltså från att “se över frågan” om bristerna med PCR-testet, till att nu antyda att man inte berörs av bristerna eftersom man har optimerat och reviderat testmetoden.

Eftersom all medicinsk verksamhet i Sverige ska utgå från vetenskap och beprövad erfarenhet så blev vi nyfikna på lite mer exakt hur PCR-testmetoden optimerats och reviderats av Folkhälsomyndigheten. Vi ställde därför följande frågor till myndigheten:

  • Finns det någon dokumentation över på vilket sätt som Folkhälsomyndigheten har ”reviderat och optimerat” PCR-testmetoden?
  • Vem/vilka personer var det som tog fram denna reviderade och optimerade metod?
  • Finns det någon forskning som visar att den reviderade och optimerade metoden är bättre än den ursprungliga metod som Corman Drosten et al tagit fram? I så fall i vilket avseende är den reviderade och optimerade metoden bättre?
  • Är det bara Sverige som använder denna reviderade/optimerade metod eller finns det andra länder som använder den? I så fall vilka?
  • När togs den reviderade och optimerade metoden fram? Har den reviderats/optimerats mer än en gång sedan den togs i bruk? Om så är fallet, hur och vid vilka tidpunkter?
  • Kommer Sverige att fortsätta använda PCR-teknik för diagnostisering av Covid-19 även efter 31 december 2021?

Dessa frågor ställdes till myndigheten den 29 juli 2021, med påminnelse den 30 augusti 2021 men ännu har tyvärr inget svar erhållits.

Prenumerera
Meddela mig vid
0 Kommentarer
Feedback mitt i texten
Visa alla kommentarer