Texas förbjuder obligatorisk vaccinering

Texas guvernör Greg Abbott har utfärdat en exekutiv order som förbjuder alla organisationer, inklusive privata företag, att genomdriva vaccinationer i staten.

Abbott (republikan) har varit en av de mest högljudda amerikanska ledarna när det kommer till att motsätta sig att göra covidvaccination obligatorisk.

Han har utfärdat liknande order tidigare, men det här är det första som inkluderar privata arbetsgivare. Guvernören har uppmanat de statliga lagstiftarna att inrätta ett lagförbud.

”Covid-19-vaccinet är säkert, effektivt och vårt bästa försvar mot viruset, men bör vara frivilligt och aldrig tvingas på någon”

Greg Abbott, guvernör i delstaten Texas i USA

Åtgärden går emot president Joe Biden, som förra månaden uppmanade företag att införa obligatoriska vaccinationer för sin personal.

Tidigare i år skrotade guvernören kravet på att bära munskydd i delstaten. Han signerade också i augusti en exekutiv order mot obligatoriska vaccinationer för statligt anställda, inklusive skolpersonal och anställda på universitet.

Abbott har dock uttryckt sig positivt kring vaccinet som sådant. Han testade positivt för Covid i augusti samtidigt som ökning av sjukhusinläggningar ökade kraftigt i Texas. Han förklarade då sin snabba återhämtning med att han var fullvaccinerad.

Frågan om obligatoriska vaccinationer har polariserat USA. Kritikerna ser det som en konstitutionell rättighet att avstå vaccination, medan förespråkarna säger att den är ett krav för att man ska få bukt med smittspridningen i landet.

I maj i år förbjöd Floridas guvernör användning av vaccinpass i privata företag, och i delstaten Montana förbjöds diskriminering av anställda baserat på vaccinstatus.

Samtidigt blev Kalifornien den första amerikanska delstaten att krävde att alla studenter skulle vaccineras mot Covid-19 för närvaro i lektionssalar. Delstaten har en av de högsta vaccinationsgraderna i USA och har bland annat sedan tidigare krav på vaccination för all vårdpersonal.

Källor:

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-58879469

Prenumerera
Meddela mig vid
0 Kommentarer
Feedback mitt i texten
Visa alla kommentarer