Diskriminering av ovaccinerade i fler och fler länder

Fler och fler länder inför olika begränsningar i fri- och rättigheter för de människor som inte är vaccinerade mot Covid-19. Se exempel i listan här längre ner på denna sida.

Än så länge finns inga formella krav i Sverige på vaccination, men många människor vittnar ändå om att de känner sig tvingade att vaccinera sig för att arbetsgivaren förutsätter det, eller för att de vill kunna resa m.m.

Vad tror du? Kan vaccination bli obligatoriskt för vissa grupper även i Sverige? Skriv i kommentarsfältet. 

Status i några andra länder

Fiji: Alla offentliganställda permitteras om de inte fått sin första spruta 15 augusti. Har de inte tagit sin andra spruta 1 november förlorar de sina jobb. Privatanställda måste ha tagit sin första spruta den 1 augusti, annars hotar böter för privatpersoner och i värsta fall nedstängning av bolag.

Frankrike: Alla vårdarbetare måste vaccineras före mitten av september, annars får de inte komma till jobbet och får därmed heller ingen lön. Vaccinationsintyg krävs även för besök på exempelvis barer och restauranger samt för tåg- och flygresor från augusti.

Grekland: Obligatorisk vaccination för vårdarbetare och personal på vårdhem från och med september. Bara vaccinerade gäster tillåts på barer, biografer och teatrar inomhus.

Indonesien: Covid-19-vaccination är obligatoriskt för alla, enligt ett beslut i februari. De som vägrar riskerar böter på motsvarande drygt 3 000 kronor.

Italien: Vårdarbetare och farmaceuter måste vaccinera sig. De som vägrar kan bli avstängda från sitt arbete utan lön.

Kazakstan: Vaccinering eller veckovis testning blir obligatoriskt för de som arbetar i grupper med fler än 20 personer.

Ryssland: Moskvas kaféer, barer och restauranger får bara servera gäster som kan visa intyg på vaccinering, immunitet eller negativt covid-19-test. Majoriteten av de som arbetar inom tjänstesektorn kommer också att behöva vaccinera sig för att behålla jobbet.

Saudiarabien: Alla som jobbar inom offentlig och privat sektor måste vaccinera sig för att få vistas på arbetsplatsen. Vaccin kommer också att krävas i bland annat skolor och kollektivtrafiken.

Storbritannien: Vaccinering är från och med oktober obligatorisk för samtliga som arbetar på äldreboenden.

Turkmenistan: Covidvaccination blir obligatoriskt för samtliga medborgare över 18 år – i ett land där ledaren Gurbanguly Berdymuchammedov så sent som i december föreslog lakritsrot som botemedel mot viruset.

Ungern: Enligt premiärminister Viktor Orbán blir det obligatoriskt för vårdpersonal i landet att vaccinera sig.

Källa: Reuters, AFP

Källor:

https://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4rlden/vaccintv%C3%A5ng-breder-ut-sig-men-inte-i-sverige-1.51378230

Prenumerera
Meddela mig vid
0 Kommentarer
Feedback mitt i texten
Visa alla kommentarer