Nästan 8 gånger högre dödlighet för unga europeiska fotbollsspelare i hjärtstillestånd de senaste 5 månaderna jämfört med genomsnittet under föregående 20 år

En tysk tidning skriver 28 oktober om den höga förekomsten av plötslig död, hjärtstillestånd och hjärtinfarkter för idrottsmän de senaste fem månaderna. Kan detta bero på covidvaccinen?

Totalt har 17 idrottsmän yngre än 40 år avlidit. En klar majoritet av de som avlidit eller fått hjärtstillestånd är fotbollsspelare. Vi vet att covidvaccinen ger en påtagligt ökad risk för hjärtmuskel- och hjärtsäcksinflammation för män yngre än 30 år, så vad säger tidningsuppgifterna om detta?

Totalt har 17 idrottsmän yngre än 40 år avlidit. En klar majoritet av de som avlidit eller fått hjärtstillestånd är fotbollsspelare.

En stor del av de drabbade fotbollsspelarna kommer ifrån Europa. Under de fem månaderna från juni till och med slutet av oktober har fem europeiska fotbollsspelare yngre än 30 år dött i samband med match eller träning och ytterligare 12 idrottsmän yngre än 30 år har fått hjärtstillestånd. De fem som avlidit:

  • Dylan Rich, 17 år, får under en match i England 7 september en dubbel hjärtattack och avlider
  • Viktor Marcell Hegedüs, 18 år, dör i Ungern 22 juni vid uppvärmning inför en träning
  • Tim B, 27 år, kollapsar och dör i Tyskland 23 juli efter att ha återvänt från en fotbollsturnering
  • Jens De Smet, 27 år, en amatörfotbollsspelare i Belgien som 6 september får en hjärtattack under en match och avlider på sjukhuset
  • Guiseppe Peroni, 29 år, tidigare proffs i Parma, avlider i Italien 3 juni i en välgörenhetsmatch för sin döda bror

Utöver detta har två målvakter avlidit plötsligt och oväntat, oklart om i samband med match eller träning:

  • Bruno Stein, 15 år, avlider i Tyskland 1 oktober 
  • Lukas Bommer, 25 år, dör plötslig och oväntat i Tysklands 12 oktober

Hur många europeiska fotbollsspelare yngre än 30 år dör årligen av hjärtstillestånd i samband med match eller träning? På Wikipedia finns en utförlig lista gällande licensierade fotbollsspelare. Tar man bort de spelare som dött efter en kraftig kollision, blixtnedslag etc så är det sammanlagt 31 spelare yngre än 30 år som avlidit på grund av hjärtåkommor under denna period. Före juni 2021 så inträffade det senaste dödsfallet för fotbollsspelare yngre än 30 år i samband med match eller träning 24 mars 2018 (det var den kroatiske spelaren Bruno Boban som under en match kollapsade och avled på fotbollsplanen).

Om vi bara inkluderar de som de senaste 5 månaderna dött i samband med match eller träning blir det 5 dödsfall, vilket på ett helår bli 12 dödsfall …

Statistiken från Wikipedia är för helår, medan den tyska tidningens uppgifter bara berör perioden juni till oktober 2021, en tidsrymd på 5 månader. Om vi bara inkluderar de som de senaste 5 månaderna dött i samband med match eller träning blir det 5 dödsfall, vilket på ett helår bli 12 dödsfall. Det är en nästan åtta (7,7) gånger högre frekvens än genomsnittet per år av dödsfall för fotbollsspelare yngre än 30 år i samband med träning eller match för de föregående 20 åren. 

Det bör noteras att det rör sig om små tal och tidningsuppgifter. Det har alltså inte gjorts någon vetenskaplig studie, så det finns en viss osäkerhet i jämförelsen. 


Källor:

https://report24.news/ab-13-jahren-lange-liste-ploetzlich-verstorbener-oder-schwerkranker-sportler/

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_association_footballers_who_died_while_playing

Prenumerera
Meddela mig vid
2 Kommentarer
Mest röstade
Nyaste Äldsta
Feedback mitt i texten
Visa alla kommentarer
PeterTorpare
1 år sedan

Sådana petitesser stoppar naturligtvis inte FHM från att fortsätta att uppmana till att spruta in otestat material i barn. I praktiken tar de risken att mörda barn helt utan anledning.

Ingenjören
Ingenjören
1 år sedan
Svara till  PeterTorpare

Ja, om det åtminstone hade funnits en uppsida att väga riskerna mot.. men någon sådan finns ju praktiskt taget ej. Undrar om man någonsin kommer att få svar på motivet bakom detta skeende. Okunskap? Mutor? Hot?…