Norsk studie visar nästan fördubblad risk för kraftig menstruationsblödning efter både dos 1 och 2 av covidvaccinen

I Norge har Folkhelseinstituttet genomfört en studie av kvinnor 18-30 år om menstruationsrubbningar efter vaccineringen. Det är en preprintstudie, den är alltså inte referentgranskd. Nästan 6 000 kvinnor fick självrapportera, och analysen bygger på 3 972 rapporter efter dos 1 och 3 507 efter dos 2.

Det är vanligt med menstruationsrubbningar i denna åldersgrupp, 38% rapporterade det före vaccinationen. Men menstruationsrubbningarna ökade efter vaccinationen. Före vaccination rapporterade ca 8% kraftiga blödningar, efter dos 1 rapporterade ca 14% och efter dos 2 ca 15% kraftiga blödningar. Det är en ökning med 90% respektive 84% (att det blir fler efter dos 1 beror bland annat på att siffrorna ovan är avrundade). Efter dos 1 respektive 2 var det för 46% respektive 71% längre varaktighet på menstruationerna och för 35% respektive 62% mer smärtfyllda menstruationer. 

Självrapportering har sina begränsningar. Det påpekas av myndigheten att kvinnor som upplevde menstruationsrubbningar efter dos 1 kan ha blivit oroliga och därför i högre utsträckning rapporterade det även efter dos 2, och den stora mediauppmärksamheten kan också ha bidragit till överrapportering. I andra vågskålen kan finnas att myndigheters bedyrande att vaccinen är säkra och inte ger svåra biverkningar och inte påverkar menstruationen har minskat rapporteringen, men denna möjliga underrapportering skriver inte Folkhelseinstituttet något om.  


Källor:

https://www.fhi.no/studier/ungvoksen/okt-forekomst-av-menstruasjonsforstyrrelser-hos-unge-kvinner-etter-vaksinas/

Prenumerera
Meddela mig vid
0 Kommentarer
Feedback mitt i texten
Visa alla kommentarer