Läkare i Luxenburg inför rätta efter behandling av Covid-patienter

Ledare:

Var är problemet?

Av Patrick Kleeblatt 2021-06-17

Rättegången mot en husläkaren Benoît Ochs i staden Gonderanges i Luxenburg, har inletts vid domstolen i Luxemburg. Läkaren – som behandlat hundratals människor under pandemin, anklagas för att inte ha följt hälsodirektoratets riktlinjer under denna allvarliga period (ibland kallat ”off-label treatment”).

Läkaren ha tagit emot patienter, även sådana med Covid19-symtom, även i lägen då rekommendationen varit att man inte bör göra detta, utan i stället be patienterna stanna i sitt hem i 14 dagar. Många av Benoît Ochs kollegor följde strikt detta protokoll, men själv kände han att det skulle ha varit ett svek att agera så mot sina medborgare. Man söker inte hjälp hos en läkare dumhet eller tristess, resonerar han.

Läkaren anklagas även för att – mot läkarkollegiets rekommendationer – ha behandlat sina Covid-19-patienter med det fortfarande kontroversiella läkemedlet ”Hydroxiklorokin”. I Frankrike har man vidtagit åtgärder mot en annan läkare, prof. Dr. Didier Raoult, en känd specialist på infektionssjukdomar, som behandlat patienter med Azitromycin.

Det är inte första gången som mediciner avsedda för en viss sjukdom används på ett annat sätt av läkare. Detta är vanligt i de fall där sjukdomen antingen inte är känd alls eller om den uppträder så sällan att inga pengar investeras i att undersöka lämpliga läkemedel eller behandlingar, som i fallet med Covid19.

Även om man kan argumentera fram och tillbaka om användningen av dessa läkemedel, så måste man ju komma ihåg att det är en läkaren uppgift att behandla sina patienter efter kunskap och samvete. Och de mer än hundra anhängarna som stöder Dr. Benoît Ochs menar att det är vad läkaren i detta fall har gjort och att det är enda som han kunnat göra. Ingen av patienterna har heller klagat på sin behandling, tvärtom.

Så frågan som uppstår blir: ”Var är de skadade människorna?”. Varje patient är ju frisk och glad… Men det det som rätten ska ta ställning till. Det har i uppgift att klargöra om läkaren brutit mot aktuella regler och lagar. Detta är dock inte helt självklart, eftersom situationen varit mycket speciell och ingen hade några säkra svar.

Läkaren Ochs har även en skepsis kring vaccinet, och det är han inte ensam om. Det finns så många motstridiga uppgifter, att det är svårt att veta vad man ska tro. Den politiska kakofonin och de ”indirekta” kravet på människor att vaccinera sig, är inte något som inger förtroende, utan snarare får folk att tvivla.

När man ger människor en valfritt erbjudande, bör man inte samtidigt försöka övertala dem genom diverse tveksamma metoder. Det stora stödet som läkaren har från sina patienter och andra människor är viktigt och man kan undra hur domarna kommer att förhålla sig till, det i det här fallet. Vi skulle vara glada om patienterna fick behålla sin läkare…

Foto: Över hundra anhängare hade samlats vid Cité Judiciaire [rättscentrum] för att visa sitt stöd för läkaren Benoît Ochs. En betydelsefull gest som förhoppningsvis kommer att tas i beaktning av rättsväsendet. © Martine de Lagardère / moien.lu

Patrick Kleeblatt

Erfaren journalist och pressfotograf och aktuell skribent för moien.lu


Nedan är en översättning av en original-artikel på luxenburgska:
https://www.moien.lu/wou-ass-de-problem

0 0 röster
Betygsätt inlägget
Prenumerera
Meddela mig vid
guest
1 Kommentera
Äldsta
Nyaste Mest röstade
Feedback mitt i texten
Visa alla kommentarer
Maria Kihlgren- Olsson
15 dagar sedan

Uop till kamp för förtrycket! Stå på er läkare som följer ert samvete. Ni kommer att bli belönade en vacker dag!