Svensk studie med 1,7 miljoner deltagare visar att vaccinens effekt avtar efter två månader och att tredje dos sannolikt är meningslös

Sebastian Rushworth, svensk AT-läkare som i januari 2021 gav ut boken Varför det mesta du vet om covid-19 är fel, vilken sedan publicerades som E-bok på engelska och blev den mest sålda boken om luftvägssjukdomar på Amazon, har på sin blogg analyserat en ny svensk ännu inte faktagranskat studie om vaccinens effektivitet.

När vaccinen lanserades hade det bara skett två månaders uppföljning. Läkemedelsbolagen bestämde sig för att avsluta studierna i förtid och placebogruppen fick därmed covidvaccin redan efter några månader, vilket omöjliggjorde längre uppföljning. Denna brist råder den svenska studien bot på.

Studien identifierade alla som i Sverige hade blivit fullvaccinerade i slutet av maj 2021, och matchade dem mot en grupp som inte hade blivit vaccinerade. Totalt ingick nästan 1,7 miljoner personer i studien. Alla följdes till slutet av oktober. 

Studien visade att vaccinen var, precis som läkemedelsbolagens studier från hösten 2020 visade, mycket effektiva på att förhindra symtomatisk covid i två månader. Detta var också skälet till att vaccinen godkändes. Men efter denna period sjönk effektiviteten avsevärt. Faktum är att bara ett enda vaccin efter 6 månader klarade gränsen för nödgodkännande, det vill säga att ge minst 50% skydd (minst 50% minskning av RR, relativ risk). Det normala vid läkemedelsprövningar är att det ska ha varit minst 6 månaders uppföljning, och hade man haft samma krav för covidvaccinen hade endast Modernas vaccin godkänts, vars riskreduktion var 59% efter 6 månader.

AstraZenecas vaccin hade redan efter 4 månader ingen effekt, samma sak gällde Pfizers efter 7 månader. Modernas vaccin introducerade senare och vi vet inte resultaten för längre tid än 6 månader.

om den minskande immuniteten beror på att det uppstått mutationer som vaccinet inte har någon effekt mot (idag deltavarianten) så är en tredje dos meningslös

Rushworths slutsats är att en boosterdos med Modernas vaccin kan löna sig för de multisjuka äldre om den minskade immuniteten beror på att vaccinen gav begränsad immunitet. Men om den minskande immuniteten beror på att det uppstått mutationer som vaccinet inte har någon effekt mot (idag deltavarianten), så är en tredje dos meningslös. 

Rushworth avslutar med att konstatera att det inte går att vaccinera sig ur denna pandemi. Den kan bara avslutas på det sätt som alltid skett med luftvägsvirus, genom utveckling av infektionsgenererad (natural på engelska) immunitet. 


Källor:

https://sebastianrushworth.com/2021/11/05/covid-how-long-does-vaccine-based-immunity-last/

https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3949410

Prenumerera
Meddela mig vid
0 Kommentarer
Feedback mitt i texten
Visa alla kommentarer